fredag 15 augusti 2014

Sommarprogram

Åter igen har jag lyssnat på några mycket bra sommarpratare.
På vår kräftskiva i tisdag var det flera av kollegorna som pratade om Christian Falks sommarprat i P1. Jag visste redan att han varit basist i Imperiet och att han avlidit innan programmet hann sändas. Men det blev inte av att lyssna när programmet sändes. Är så glad åt att man kan lyssna när man vill via dator eller mobil!
Det var ett gripande program om hans uppväxt. Mamman lämnade honom hos mormor och morfar när han var 2 månader gammal. Mormor och morfar var inte lämpade att ta hand om barn heller. Pappan fick han kontakt med när han var 14 år men de träffades bara en kortare tid. Mamman är alkoholist och tar sitt liv när Christian är 24 år. Även Christians son tar sitt liv i unga år. Mycket i hans liv är motigt säger han.

Idag har jag lyssnat på Börje Salming. Vet inte så mycket mer om honom än att han varit en stor hockeyspelare och att han nu har eget klädmärke. Det första jag reagerar på är när Börje berättar om att han tidigt förlorat sin far i en gruvolycka. Han saknar sin far, såklart. En kväll när familjen sitter samlad säger hans farbror (eller morbror) att han ska berätta en sak. "I natt kissade Börje i sängen" , bara sådär. Inte konstigt med tanke på vad som hänt men att berätta det inför alla - hemskt!
Börje berättade också om sin 87 åriga mor som är blind på ena ögat och har nedsatt syn på andra. Mamman bor i Kiruna men eftersom flera avdelningar på sjukhuset där är stängda så får hon resa minst 12 mil till Gällivare sjukhus. Enkel resa. Ibland ända till Luleå och dit är det 32 mil, enkel resa. Det ni!! Snacka om avstånd!
Jag är inte så idrottsintresserad men i och med hans program förstår man hur stort hockey är i Canada. Han behandlades som en kung. När han låg på sjukhus efter att han fått en hockeyklubba i ögat fick han säckar med rev från fans. Någon var villig att donera ett öga till honom om det behövdes. Vilken grej!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar