tisdag 24 juni 2014

Bokträff

Så har då sommarlovet börjat! Lite kyligt är det allt men så här i början har jag allt en del innesysslor att göra så det är ok.

Igår hade vi kollegor sista bokträffen innan vi tar lite ledigt även från träffarna. Vi diskuterade Majgull Axelssons Jag heter inte Miriam.
Alla hade höga förväntningar på den här boken eftersom de flesta läst, och tyckt om, Aprilhäxan. Boken fick 4 poäng av fem personer och 5 poäng av två på en skala från 1-5.

Det flera av oss tänkte på var att Miriam hela tiden stängde inne och försökt glömma sina minnen från barndomen och tiden i koncentrationslägret. Men det var väl så då. Glöm, glöm och överlev! Idag sägs det ha en helande kraft att prata om det svåra, bearbeta för att kunna må bättre och gå vidare.

Vi pratade också om ondska. Att kunna utföra dessa vidriga bestraffningar, experimentera med små barn som de gjorde i lägren t.ex. Hur är man funtad som människa då? Att prygla någon till döds med en käpp.
På väg in i Ravensbrück hittar Miriam ett äpple på marken. Hon har då suttit i Auschwitz en längre tid och är uthungrad och mager. Hon blir helt salig när hon hittar ett litet äpple på gatan som hon lyckas plocka upp utan att någon vakt ser. Hon fantiserar om smaken på detta äpple när hon marscherart in i lägret. Hur saftigt det ska vara när hon biter i det. Hon ska dela det med sin vän som är sjuk och behöver all näring hon kan få. När de ska in i duschen för att göras lusfria slår någon omkull henne och äpplet faller ur hennes hand. Vad betyder ett litet äpple för oss idag? Ingenting. Men för en person i Miriams läge så oerhört mycket.

Jag tänkte mycket på att det på flera ställen stod vissa saker om hur svenska är/var. Sånt som vi tar för givet, oskrivna lagar men som inte är självklart om man kommer från ett annat land eller en annan kultur. Sådant man upptäcker och får lära sig när man kommer från ett annat land.

Så småningom övergick diskussionen om hur det är i skolan idag för de som kommer från ett annat land. Hur aktuell denna bok är idag då romernas situation diskuteras i media. Högervindar blåser inom politiken idag.

Själv har jag varit i flera koncentrationsläger och tittat. Det är skrämmande men intressant att se. Vi får inte glömma det som hänt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar